Nasveti in informacije glede zdravja in prehrane vaše mačke

Tako se vaša mačka odlično počuti

Odgovorni lastniki mačk nam vedno postavljajo vprašanja, na katera smo odgovorili in jih za vas zbrali. Izvedite, kaj naredi vašo mačko zdravo in srečno – od prehrane do nega. Uporabite tudi naše dodatne storitve: Osebno se posvetujte ali uporabite naš storitveni center. Dobrodošli med prijatelji mačk!

Splošna vprašanja glede hrane

Kaj lahko naredim pri izbirčnih jedcih?

Veliko mačk pri hrani obožuje raznolikost – in sicer grižljaj za grižljajem. Preizkusite enkrat dve ali tri vrste hrane Happy Cat Supreme med seboj zmešati. Za mešanje so pri starejših ali izbirčnih mačkah primerne tudi okusne vrste Happy Cat La Cuisine.

 

Katera je pravilna količina hrane?

Priporočila hranjenja se lahko ugotovijo samo z izračunom, zaradi tega so samo priporočila. Opirajo se na trenutno idealno težo ob normalni količini gibanja. Individualna potreba mačke pa je odvisna tudi od njenega gibanja in presnovnih značilnosti. Zaradi tega lahko idealna količina hrane odstopa od priporočene.
Idealna količina hrane je na primer pri mačkah, ki so nagnjene k prekomerni teži, lahko veliko manjša in je bolj smiselno hraniti malce „lažjo“ hrano. Vitke in aktivne mačke lahko dobijo večjo količino hrane. 

 

Ali žitarice mačkam škodujejo?

Kljub temu, da mačka potrebuje več beljakovin v prehrani kot pes, to še ne pomeni, da ne prebavlja ogljikovih hidratov. Če so ogljikovi hidrati visoko prebavljivi, so za mačko zelo koristni – celo do več kot 40% deleža v recepturi – vseeno, če gre tukaj za žitarice ali alternativne vire ogljikovih hidratov kot je krompir. Če je prisotna dejanska alergija na žitarice, je smiselno, da te odstranimo z jedilnika. Dejanska alergija na hrano je precej redkejša, kot je bilo do sedaj predvidevano.

V času vzreje so ogljikovi hidrati zelo pomembni: Pri doječih mačkah predstavljajo osnovo za proizvodnjo mlečnega sladkorja. Tudi, če hranimo velik delež beljakovin, lahko ogljikovi hidrati kakovost materinega mleka občutno povišajo. Suha hrana je zaradi višje vsebnosti ogljikovih hidratov – za razliko od mokre hrane – pomembna osnovna hrana za vzrejne mačke.

Obstaja še ena prednost deleža ogljikovih hidratov v hrani: Ogljikovi hidrati omogočajo shrambo beljakovin in maščob v hrani, ki bi se drugače porabile za ohranjanje nivoja sladkorja v krvi in kot vir energije. S tem lahko hrana vsebuje zmerne količine beljakovin in maščob. Tako razbremenimo jetra in ledvice ter dolgoročno podpiramo njihove funkcije. Zelo veliko mesa tako ni potrebnega in tudi na splošno smiselnega za mačke.

 

Kako visok je delež mesa v hrani?

Izraz delež mesa na žalost ni zavarovan in tudi ne „znanstveno“ definiran. To je enako kot pojem „lahko“, ki lahko na primer pri jogurtu pomeni, da ima „manj maščob2, je „nizkokaloričen“ ali „penast“. Najbolj resno lahko delež mesa definiramo kot delež beljakovin živalskega izvora glede na delež beljakovin v celotni recepturi. To je potem – odvisno od receptur – pri izdelkih Happy Cat Supreme med 76 in 87%.

 

Je suha hrana škodljiva za mačke?

Predniki naših mačk so živeli v puščavi. Zaradi shranjevanja vode v telesu so imele sposobnost urin zelo močno skoncentrirati. Tudi današnje mačke imajo še vedno to telesno „posebnost“. To pojasni, zakaj imajo mačke – za razliko od drugih živali – tako pogosta obolenja sečil (npr. sečni kamni).Dovoljšnja količina sprejete vode in hrana z optimalno prilagojenim deležem beljakovin in mineralov lahko preprečita nastanek sečnih kamnov in razbremenita občutljive mačje ledvice. Pri tem je skoraj vseeno ali gre za suho ali mokro hrano. Večina mačjih lastnikov hrani mačke z obema oblikama hrane. (glej „mešano hranjenje“)Suha hrana mora nujno vsebovati – na primer izdelki Happy Cat – primeren dodatek, ki uravnava PH-vrednost urina. S tem in z dovoljšnjo količino popite vode, lahko preprečimo nastanek sečnih kamnov.Mačke potrebujejo približno med 55ml in 70ml vode na kilogram telesne teže. To količino mačke popijejo v veliko majhnih odmerkih. Mačka v povprečju pije vodo 10 do 12 krat na dan. Količina popite vode je odvisna od deleža suhe hrane v prehrani: v povprečju 2 do 2,5ml vode na gram suhe hrane. Nekatere mačke rade jedo tudi namočene brikete. Pri tem moramo, tako kot pri mokri hrani, paziti na temperaturo hrane! Mačke nimajo rade zelo vroče ali zelo mrzle hrane. Raje imajo hrano, ki je usklajena s telesno temperaturo (približno 38,5°C). To je povsem logično, če pomislimo, da je mačka lovec in je njen plen večinoma „toplokrven“.

Da bi zagotovili dovoljšen vnos vode, moramo paziti:

 • Mačka mora imeti vedno na voljo svežo, pitno vodo.
 • Idealno je poskrbeti za več posodic z vodo in da so te lahko dostopne.
 • Mačke najraje pijejo iz steklenih, kovinskih ali porcelanastih posodic.
 • Najmanjša razdalja med posodico z vodo in mačjim straniščem mora biti 0,5m.
 • Najmanjša razdalja med posodico s hrano in posodico z vodo mora biti 2m – nekatere mačke v nasprotnem primeru zamenjajo vodo z „neokusno“ hrano in je ne pijejo.
 • Nekatere mačke raje pijejo tekočo vodo. Tukaj je smiselna uporaba fontane za mačke.
 • Bolne in izčrpane živali so nagnjene k temu, da občutno zmanjšajo količino popite vode.
 • Če mačka popije zelo malo količino vode, moramo zraven suhe hrane dodajati še mokro hrano visoke kakovosti. To lahko po potrebi ponudimo zmešano z malo tople vode, da mačka dobi dovoljšen vnos tekočine.
 • Malo nesoljene in nezačinjene mesne juha ali nekaj kapljic tuninega soka pripomorejo k boljšemu okusu vode na splošno.

Zakaj je pomembna visoka prebavljivost hrane?

Visoka prebavljivost omogoča, da lahko telo hranila v hrani hitro izkoristi in so ta kasneje brez dolgih prebavnih in predelovalnih procesov na voljo presnovnim procem v telesu. Višja je prebavljivost, manj stranskih presnovnih produktov telo izloči in s tem ni obremenjeno.
Zaradi tega je visoka prebavljivost še posebej pomembna pri občutljivih živalih. Višja je kakovost uporabljenih surovin, tem višja je tudi prebavljivost hrane – in posledično tudi kakovost same hrane. Še en pomemben vpliv na prebavljivost hrane ima proces proizvodnje: tako so ekstrudirani proizvodi (briketi) veliko bolje prebavljivi kot stiskani kosmiči (primerljivo z našim müsliji za zajtrk).

Naslednji kriteriji odločajo o dobri/visoki prebavljivosti:

 • Majhne količine hrane
 • Majhen iztrebek
 • Dobra konsistenca iztrebka

Prebavljivost pa ni odvisna samo od vrste in kakovosti hrane, ampak tudi od same živali. Pri živčnih in starejših živalih se lahko prebavljivost hrane zaradi hitrega prehoda skozi črevesje ali upočasnenih funkcij presnovnih organov zmanjša. Happy Cat izdelki imajo izredno visoko prebavljivost (90%) in so zaradi tega dobro sprejemljivi. Kako dobro lahko mačka hrano uporabi, se kaže v iztrebkih. Samo 7,5% manjša prebavljivost (torej 82,5% in ne 90%) povzroči dvakrat tolikšno količino iztrebkov.

 

Ali je melasa pesnih rezancev samo drugo ime za „sladkor“?

Melasa pesnih rezancev (=pesna vlakna, pesni rezanci, suhi rezanci itd.) ostane, ko sladkorni pesi pri proizvodnji odstranijo kristalni sladkor in melaso (sladkorni sirup). Ostanejo samo celične stene sladkorne pese.V prehrani živine se uporablja še ena vrsta teh rezancev, ki vsebujejo sladkor, saj gre za krmilo. To vodi k nesporazumom. Zaradi tega s v prehrani hišnih ljubljenčkov uporablja tako rekoč „razsladkana“ kakovost pesnih rezancev, polna surovih vlaken in ne za krmilo ali za izboljšanje okusa, ampak za balastne snovi.

Balastne snovi so nujno potrebne za zdravo črevesje in lahko nase vežejo strupe bakterij, ki se morebiti pojavijo. Kakovost, ki se uporablja za prehrano hišnih ljubljenčkov, tako vsebuje le najmanjše sledi sladkorja – tako majhne količine, da dodajajo te pesne rezance tudi v prehrano za diabetike.
Da smo še bolj točni:

Če je delež surovih vlaken (tolikšna količina je v pesnih rezancih) v 100g hrane približno 2,5 – 3,5%, pomeni, da pri dnevnem vnosu hrane 100g za približno 9-kilogramskega mačka pasme Maine Coon hranite 3g. V 1000g suhih pesnih rezancih je samo še 68g sladkorja. To je 6,8%. Torej v teh 3g suhih pesnih rezancev (torej dnevni vnos za 9-kilogramskega mačka) je vsebovanega maksimalno 0,2g sladkorja.

Mlade mačke

Kdaj lahko iz hrane za mlade mačke preidem na hrano za odrasle mačke?

Pri mačjih mladičih praviloma preidemo na trdo hrano nekje pri 5 tednih starosti. Takrat ponudimo tako visoko kakovostno mokro hrano kot tudi optimalno sestavljeno suho hrano.
Četudi je razvoj pri velikih pasmah mačk zaključen šele nekje pri 4 letih starosti, so mačke telesno odrasle že nekje med 9. in 12. mesecem. Hrano Happy Cat Junior potrebujejo mlade mačke največ do te starosti. Po potrebi lahko že prej preidete na Happy Cat izdelke za odrasle mačke.

Starejše mačke

Sodi moja mačka že med starejše?

Starejše mačke moramo hraniti s posebej lahko prebavljivo hrano. Za mačke nad 10. letom starosti obstaja posebna hrana za starejše mačke: Happy Cat Best Age 10+. Pri starejših, zelo mirnih mačkah lahko s hrano za starejše mačke mešamo tudi hrano Happy Cat Adult Light, da se izognemu pridobivanju telesne teže. Redni pregledi pri veterinarju pomagajo pri pravočasnem odkrivanju starostno pogojenih bolezni.

Iskanje