Dragi ljubitelji, drage ljubiteljice mačk,

mojega prvega hišnega ljubljenčka sem dobil pri šestih letih: Mimi – oranžno tigrasta mačka. Bila sva najboljša prijatelja. Ljubezen do mačk smo jaz in moja družina do danes ohranili. Kot veliki ljubitelji mačk se pri Happy Cat-u zavzemamo, da proizvajamo optimalno hrano in za zdravje ter vitalnost vaše mačke razvijamo edinstvene recepture. Naša družina že tretjo generacijo zapored v bavarskem Wehringenu proizvaja visoko kakovostno hrano za živali z izbrano raznolikostjo naravnih sestavin.

Želimo, da imate že od prvega dneva dalje veliko veselja z vašo mačko. Zaradi tega najdete na naslednjih straneh veliko nasvetov zglede prvih skupnih trenutkov in glede zdrave prehrane vašega mačjega mladička. Za morebitna dodatna vprašanja vam je naš storitveni center vedno na voljo.

S prisrčnimi pozdravi,
Vaš Georg Müller

Georg Müller
Georg Müller

Ustanovitelj in direktor Happy Cat-a

Splošni nasveti in informacije o vselitvi vašega mačjega mladička

Iskrene čestitke za najboljšo odločitev!
Namreč naslednjih 15 – 20 let vašega življenja boste preživeli z zelo posebnim sopotnikom – vašo mačko. Da bi bil začetek skupnega življenja brez zapletov, smo pripravili nekaj nasvetov za vas in vašega mačjega mladička.

Pravi trenutek

Brez dvoma ne obstaja nič bolj očarljivega kot majhen, puhast mačji mladiček! Zaradi tega si ljudje želijo to majhno bitje čim hitreje pripeljati domov. Vendar kljub temu, da je mogoče težko, je bolje mladička čim dlje pustiti pri mamici in bratcih ter sestricah. Dlje časa je mladiček pri mamici, ki ga doji in vzgaja, bolj bo močan in psihično stabilen. V idealnih primerih vzamemo mladička pri 14. do 16. tednih od mame, nikoli pa pred 12. tednom starosti.

Skupno stanovanje na osmih tačkah?

Tudi če je Rim dober primer za mačjo skupnost, živijo te mačke na prostem in se lahko v vsakem trenutku druga drugi umaknejo. Dejansko skupno življenje v stanovanju je povsem druga zgodba, saj se mačke ne morejo druga od druge toliko oddaljiti, kolikor bi si včasih želele. Mačke sicer res ne moremo opredeljiti kot dejanskega samotarja, vendar pa kljub temu moramo paziti, da ne ocenimo značaja naše mačke prehitro za preveč družabnega. Mačke si svoje prijatelje rade izbirajo same. Mačke, ki živijo v mačjih skupnostih imajo temu primeren družbeni značaj. Če takšna mačka kasneje sama živi v stanovanju, se ta značaj izgubi. Kdor želi svojemu sobnemu tigru omogočiti nekaj družbe, lahko s tem povzroči veliko spremembo in neravnovesje v počutju mačke.
Tudi če se mačke na prostem rade družijo z drugimi mačkami še to ne pomeni, da bodo rade delile tudi svoje domovanje. Ljudje si tudi radi izberemo s kom bomo živeli pod isto streho. Tako je tudi pri mačkah. Zaradi tega moramo na začetku dobro razmisliti, če se boste tuji si mački v stanovanju razumeli.
V primeru, da ste se odločili za še eno mačko, ni priporočljivo, da obe mački naenkrat soočite. Pri tem morate upoštevati nekaj stvari (dodatne nasvete najdete tukaj ...). Pravilno soočenje je temelj nadaljnega mirnega skupnega življenja.
Če prihaja do težav je bolje, da mačk ne prisilimo k skupnemu življenju. Marsikatero obolenje in neprimerno vedenje pri mačkah je posledica stresa zaradi sostanovalca, vendar pa tega pri skrivnostnih mačkah ne moremo vedno zagotovo vedeti.

Oprema mora biti že pripravljena

Ob prihodu mačjega mladiča bi morala biti vsaj osnovna oprema že pripravjena. Praskalnik, košarica, različne igračke, mačje stranišče ter posodice za hrano in vodo. Seveda ne sme manjkati tudi visoko kakovostna hrana za mačjega mladička. Naša visoko kakovostna hrana za mlade mačke Happy Cat Junior je optimalno prilagojena potrebam mačjih mladičev. Suha hrana Happy Cat vsebuje vse pomembne vitamine in hranila, ki jih vaš mačji mladič potrebuje, da bo velik in močan.

Varnost

Hiša, v kateri so mačji mladiči, mora biti povsem varna. Majhni raziskovalci zlezejo v vsako špranjo in se povzpejo na vsako višinsko točko. So vrata od omare le za kratek čas odprta, je to že dovolj, da zlezejo vanjo. Pred zapiranjem vrat je potrebno za vsak slučaj preveriti, če se ni kje skril kakšen mačji mladiček. Prav tako zanimiv je boben od pralnega stroja, kar pa zna biti zelo nevarno. Strupena čistila in majhne predmete, ki jih lahko mladiči pogoltnejo, moramo tudi pospraviti na varno mesto. Pri plastičnih vrečkah in volnenih nitih je prisotna nevarnost zadušitve. Polodprta okna moramo opremiti z zaščitnimi mrežami.

Prve ure

Mačjega mladiča prinesite domov v prenosnem kovčku in ga postavite v mirno sobo ter malce počakajte. Radovednost bo kaj kmalu premagala strah in mačji mladiček bo naredil prve korake v novem okolju. Pri zelo sramežljivih mačjih mladičkih pa lahko ta postopek traja tudi do 24 ur. Ko mladič zapusti prenosni kovček, mu dovolite, da razišče celotno stanovanje, sobo za sobo v svojem lastnem tempu.

Vznemirjenje lahko povzroči želodčne težave

Če bo zdrav in igriv mladiček na začetku zavračal hrano, vam ni potrebno skrbeti: veliko mladičev je tako osredotočenih na novo okolje in nove izkušnje, da sploh ne pomislijo na lakoto. Čez nekaj čas, ko se vzmenirjenje poleže, se občutek lakote vrne. Pomembno je, da mačjemu mladiču v prvih dneh ponudite hrano, ki je je bil navajen že od prej. Menjava hrane v tem trenutku pomeni preveliko spremembo in lahko vodi do prebavnih težav. Počakajte s tem raje do takrat, da se mladiček navadi na novo okolje in ljudi. Ko je tako daleč: zmešajte nekaj nove hrane v osnovno hrano in vsak dan povečujte količino nove hrane. Mimogrede: V primeru, da mladiček ne želi jesti iz posodice, drugače pa rad sprejme hrano, je mogoče, da je težava v postavitvi posodice. Mačke imajo glede tega velikokrat svoja prepričanja in na primer nimajo rade, če je posoda s hrano preveč blizu posode z vodo ali še celo postavljena v sredino prostora. Premestitev na drugo mesto lahko v teh primerih dela čudeže.

Vzgoja

Ko boste odstranili vse nevarnosti, se lahko v miru posvetite vaši mački. S crklanjem in igranjem utrjujete vašo vez. Kljub temu, da se mladički znajo sami igrati, so najboljše igre tiste, kjer sodeluje tudi človek. Zdaj je pravi trenutek, da postavite nekaj pravil. Napadanje rok med igro ni priporočljivo podpirati, če ne želite postati tarča napadov odrasle mačke, pa čeprav v igri. Kar trenutno še izgleda ljubko, lahko pri šest kilogramski mački postane boleče. Najbolje, da že od začetka ne animirate mačke k takšnemu vedenju, ki bi znalo pri odrasli mački postati nezaželjeno. Kar se zgodi v prvih mesecih življenja, mačke polnijo še pri visoki starosti. Tudi lepe trenutke, igro in crkljanje s strani lastnika.

Tako ostane vaš mačji mladiček zdrav

Posvojitev mačjega mladička je velika odločitev – navsezadnje bo vaš prijatelj med 15 in 20 let skupaj z vami. Zaradi tega morate upoštevati nekaj stvari pri negi in prehrani vašega mladička, saj imajo mlade mačke precej drugačne potrebe glede dobre hrane kot odrasle mačke.

Posvetujte se z našo Happy Cat ekipo.

Imate še kakšna vprašanja glede prehrane vašega mačjega mladička? Pokličite nas ali nam pišite! Naši veterinarji v Happy Cat storitvenem centru vam z veseljem osebno svetujejo.

Mačji mladiči: primerna hrana že od začetka

Kdor bo mačjega mladiča opazoval med igro, bo kmalu ugotovil, da se njegova radovednost in igrivost zdita neskončni. Temu primerna je tudi potreba po energiji, ki jo mlade mačke potrebujejo. Mačji mladički pa ne porabijo samo veliko energije, ker so vedno v gibanju: njihovo telo v prvih nekaj tednih in mesecih dela čudeže. V tem kratkem času mladiček poveča svojo težo in velikost, kosti, organi in mišice zrastejo in tudi imunski sistem se dokončno izpopolni. Že z 9. do 12. meseci je mačka dejansko odrasla.

Mačji mladiči imajo posebne potrebe

Napake pri prehrani v tem času lahko povzročijo zdravstvene težave pri odrasli mački.
Zaradi tega je pomembno, da vašega mačjega mladička od začetka hranite le z zdravo in visoko kakovostno hrano za mlade mačke. Naša hrana za mačje mladičke najvišje kakovosti „Happy Cat Junior“ je optimalno prilagojena potrebam mladih mačk. Suha hrana Happy Cat vsebuje vse pomembne vitamine in hranila, ki jih vaš mačji mladiček potrebuje, da bo velik in močan.

Tudi mačje mame imajo rade hrano za mačje mladiče

Majhni mačji mladički se zelo hitro razvijajo in že po nekaj tednih nočejo več samo materinega mleka, ampak dodatno še trdo hrano. Mačji mladiči imajo za razliko od odraslih mačk veliko hitrejšo presnovo in večjo potrebo po beljakovinah, zato jih ne smemo hraniti s hrano za odrasle mačke.

Bolje je ravno obratno: Izkušeni lastniki mačk dajejo tudi mačjim mamam hrano za mlade mačke in to ne samo v prvih tednih po kotitvi, ampak že v zadnji tretjini brejosti. Hrana za mlade mačke je namreč idealna za potešitev visoke potrebe po energiji breje oziroma doječe mačke.

Pazite na dobro kakovost

Vsekakor pa visok delež energije in beljakovin ni vse, ampak je bolj pomembna točna in potrebam primerna količina hrane. Posebej pri beljakovinah ne smemo med razvojem pretiravat! Tukaj ne šteje samo količina, ampak bolj kakovost. Zaradi tega v izdelkih Happy Cat ne boste našli rastlinskih virov beljakovin (npr. soja), ampak samo dragocene beljakovine živalskega izvora živilske kakovosti.

Prednosti suhe hrane za mlade mačke

Raje mokro ali suho hrano? To vprašanje si zastavi vsak nov lastnik mačjega mladiča. V osnovi ni nobena izmed oblik boljša od druge, dokler gre za visoko kakovostno popolno hrano za mačje mladičke. Vsekakor pa ima suha hrana veliko praktičnih prednosti. Tako je občutno bolj higienična kot mokra hrana, saj je lahko tudi v poletnem času dlje v posodici brez da bi se pokvarila in se da lažje odstraniti.
Tudi pri odprti embalaži je dlje časa uporabna. Poleg tega je bolj okolju prijazna, saj se vam dnevno ne kopičijo prazne pločevinke.

Suha hrana je tudi zdrava: grizenje briketov pripomore k zdravim zobem in krepkim čeljustim.
Suha hrana, kot pove že samo ime, vsebuje izredno malo vlage. Zaradi tega je pomembno, da ima mačji mladiček na voljo dovolj sveže, pitne vode. Najbolje, če postavite več posodic z vodo na različne konce vašega stanovanja.

Prehod na hrano za odrasle mačke

Mačka je povsem razvita nekje pri 4. letih. Hrano za mlade mačke pa potrebujejo samo v času prve močne razvojne faze, torej do starosti 9-12 mesecev. Pri mačjih mladičkih, ki so bili kastrirani/sterilizirani, se lahko presnova spremeni in lahko že prej preidete na hrano Happy Cat za odrasle mačke.

Nasveti za bleščečo dlako in zdravo kožo

Mačke so zelo čiste živali. Tudi če večkrat na dan čistijo svojo dlako, mora tudi lastnik mačke vsaj enkrat na teden poskrbeti za nego dlake. Zaradi tega je priporočljivo, da že mačjega mladička privadite na krtačo in glavnik. Tudi visoko kakovostna hrana je pomembna za lepo dlako.

Zdrava mačja dlaka

Mačji mladički imajo že po naravi puhasto dlako, ki praviloma ne potrebuje dodatne nega. Kljub temu je priporočljivo mačjega mladička že zgodaj krtačiti z masažno krtačo – še posebej pri dolgodlakih pasmah. Tako se mladiček privadi na to vrsto nege in se kmalu nauči v njej tudi uživati.

Koža in dlaka kot zaščita

Zdrava koža in lepa dlaka nista samo lepa na pogled. Mačko ščitita tudi pred negativnimi vplivi iz okolja. Nič čudnega torej, da mačke posvečajo negi dlake toliko pozornosti.

Posebej pri dolgodlakih mačkah mora lastnik več krat na teden mačko skrtačiti, da prepreči nastanek vozlov. S tem pričnite že pri mačjih mladičih in jih božajte z masažno krtačo. Večina mačk pri tem zelo uživa.

Kratkodlake mačke sicer ne potrebujejo toliko nege s strani lastnika, kljub temu pa je priporočljivo, da jih vsaj enkrat na teden skrtačite.
Krtačenje dlake na eni strani utrjuje vez med mačko in lastnikom, na drugi strani pa s krtačenjem odstranite odmrlo dlako in s tem zmanjšate količino dlak, ki bi jih mačka pojedla med umivanjem.

Nega dlake se prične s prehrano

Da ostane koža vašega mačjega mladička zdrava in da se mu dlaka intenzivno sveti, morate že od začetka hraniti z visoko kakovostno hrano. V primeru, da je dlaka brez leska in štrleča, je lahko vzrok neprimerna prehrana. Koža in dlaka se zelo hitro odzoveta na simptome pomanjkanja in alergije. Naša visoko kakovostna hrana Happy Cat Junior je optimalno prilagojena potrebam mladih mačk. Suha hrana Happy Cat vsebuje vse pomembne vitamine in hranila, ki jih potrebuje vaš mačji mladiček. Zaradi dragocene perutnine in lososa z 87,3% deležem beljakovin živalskega izvora (glede na celotni delež beljakovin), je idealna za oskrbo vseh mačjih mladičev z najboljšimi naravnimi sestavinami. Primerna je tudi za dolgodlake in občutljive mačje mladiče.

Nega zob že pri najmlajših

Mačke imajo močne in ostre zobe. Da tako ostane, morate že pri mačjemu mladičku paziti na zobno nego.

Čiščenje zob pri mačkah?

Tako kot pri ljudeh, se lahko tudi pri mačkah pojavijo težave, če je zobna higiena slaba.
Če se obloge ne odstranijo, lahko pride do nastanka zobnega kamna. Ta nudi nevarnim bakterijam idealne pogoje za preživetje. Obstaja nevarnost kariesa in vnetja dlesni. Če pridejo bakterije skozi vnete dlesni v telo, lahko v najslabših primerih povzorčijo poškodbe srca, ledvic ali jeter.
Da do tega sploh ne pride, je najbolje, da posvečamo dovolj pozornosti zobni higieni že pri mačjih mladičih.

Zdaj so zobje še zdravi in brez oblog in to bi naj tako tudi ostalo.
Ena možnost zobne higiene je ta, da mačje mladiče navadimo na čiščenje zob z zobno ščetko. Obstajajo celo posebne zobne paste za mačke, ki jim proces umivanja zob z različnimi okusi olajšajo. (Zobna pasta za ljudi ni primerna!) Za to moramo seveda imeti veliko časa, potrpljenja in natančnosti.

Preprečevanje s pravilno prehrano

Obstajajo mačke, ki se kljub treningom in lastnikovemu trudu, nikoli ne navadijo na umivanje zob. Takrat poskusite preprečiti nastajanje oblog in zobnega kamna s pomočjo pravilne prehrane, da okrepite zobovje in čeljusti. Z intenzivnim žvečenjem suhe hrane se čeljusti in mišice okrepijo in zobje so bolj trdno zakoreninjeni. S hrano Happy Cat Junior vašemu mačjemu mladičku ne dajete samo vsega, kar potrebuje za usklajen razvoj, ampak z njo tudi poskrbite za zobno higieno.

Večje mačke velikokrat premajhne brikete kar cele pogoltnejo, kar za zobno higieno ni ravno optimalno. Zaradi tega morate pri izbiri hrane biti pozorni tudi na velikost briketov. Posebni, zelo veliki briketi v hrani Happy Cat Large Breed so idealni za intenzivno žvečenje in s tem optimalno čistijo zobe.
Nalaganje zobnih oblog lahko pri mačkah preprečimo tudi s posebnimi posladki za žvečenje. Perutninske kosti niso primerne za to. Sicer bi se zaradi žvečenja res zobne obloge odstranile, vendar se lahko delci kosti zapičijo v grlo ali v želodec, kar lahko vodi do življenjsko nevarnih poškodb.

Redni zobni pregledi

Naš nasvet: Ne pazite samo na pravilno prehrano, ampak že od prvega dne privadite mačko na redne zobne preglede. Že en sam pogled v mačji gobček zadostuje, da ugotovimo, ali ima mačka težave z zobni in dlesnimi. Enkrat na leto je priporočljivo, da tudi veterinar pregleda mačje zobovje.

Iskanje